Sunt în a
treia de regim. Nu se resimte oboseala restricţionării şi nici a monotoniei, cu
toate acestea, o pată nouă de „culoare” în farfurie este binevenită.
Poate că în
acest regim descopăr meiul, pentru că în alte zile din regimurile trecute l-am
ocolit, fără vreun motiv anume.
Meiul poate
fi alb, galben, gri sau roşu. La noi în magazinele din România, se găseşte cel
mai uşor meiul galben.
Meiul are
destule proprietăţi şi este recomandat în toate tipurile de alimentaţii. Este
bogat în complexul de vitamine B şi vitamina E, ceea ce ar trebui să-i confere
un loc printre preferinţele copiilor. Are puţine calorii, deci este bun în
regimurile de slăbire, dar şi pentru bolnavii de gută şi ateroscleroză. Este
bogat în fibre, deci ajută digestia. Meiul este un aliment alcalin şi are un
efect alcalin, deci ajută la combaterea acidozei, candida. Este bogat în
compuşi antifungici, deci combate şi tratează micozele şi ciupercile.
Meiul este
bogat în mangan, triptofan, magneziu şi fosfor, benefice organismului.
Meiul
conţine bacterii probiotice ce menţin microfora de la nivelul intestinelor
ajutând sistemul gastrointestinal.
Are un
conţinut generos de antioxidanti activi care înhibă acţiunea radicalilor liberi
din organism, deci are
un efect
antiîmbătrânire.
Meiul
reduce indicele glicemic având un control eficient al greutăţii prin nutrienţii
furnizati în fibre, zaharuri simple şi carbohidraţi complecşi.
Meiul se
hidratează câteva ore, de regulă, în apă cu oţet, dar în acest regim, îl vom
hidrata, atunci când îl vom găti, doar în apă plată, deoarece, aşa cum ţi-am
spus în prima zi, nu se acceptă nimic fermentat, iar hidratarea corectă a
meiului se face pe bază de fermentare.
Îţi vorbesc
acum despre mei, deşi, reţeta pe care am să ţi-o prezint acum conţine foarte
puţin mei.
Dar să nu
uit ceva foarte important: dacă poţi, starea de sănătate îţi permite, este bine
ca să faci, dimineaţa, la sculare, puţină gimnastică, măcar câteva exerciţii
simple, pentru încălzirea membrelor, rotirea uşoară şi blândă a gâtului, câtva
genoflexiuni, rotiri ale toracelui…. 10-15 minute ar fi foarte bine venite,
chiar şi pentru cei care au probleme de sănătate, condiţia să fie exerciţii
uşoare şi nu cardio.
Deci, aşa
cum te-am obişnuit, am să-ţi spun ce am făcut azi, a trei zi de regim.
Dimineaţa… nelipsita apă cu
tărâţe de grâu(reţeta aici)
Spun „cu”
tărâţe, pentru că eu nu o arunc, ci o consum odată cu apa, ceea ce-mi conferă
„micul dejun”. Asta pentru că doresc să slăbesc, măcar câteva kilograme. Puţină
gimnastică, cam 15 minute. După această mişcare uşoară am simţit că am aripi.
De aceea, chiulind azi de la planşetă, am mers pe jos câţiva km, dar trebuie
să-ţi spun că am mers pe gheaţă, pe trotuare pline de forme selenare de gheaţă.
A fost bine pentru tonusul metal. Am făcut câteva cumpărături de la un magazin
bio: fulgi de mei, fulgi expandaţi de grâu, făină integrală de orez, orez.
Prânzul de azi a fost o alintare şi o
încântare, dându-mi curaj pentru următoarele zile:
GĂLUŞTE DIN OREZ CU
FULGI DE MEI şi câteva felii de turte din grâu (reţeta aici)
Seara ce va
să vină va avea acelaşi meniu ca cel de la prânz, mi-au rămas găluşte de la
prânz şi, delicioase cum au fost, voi gusta din ele cu aceeaşi plăcere.
GĂLUŞTE
DE OREZ CU
FULGI DE MEI
1 măsură orez pentru pilaf
4 măsuri
apă
sare fără
iod, 1 linguriţă rasă busuioc tocat
4-5 linguri
fulgi de mei
Din păcate,
nu am găsit orez integral cu bobul rotund pentru pilaf şi am fost nevoită să
cumpăr din acela obişnuit, rafinat, dar este singurul orez care este lipicios şi
se pot face găluşte fără riscul de a se desface.
Pune la
fiert 4 măsuri de apă cu puţină sare şi, când începe să fiarbă, adaugă orezul
spălat bine şi scurs. Orezul trebuie să fiarbă bine, bobul să fie umflat,
consistenţa lui să fie destul de compactă. Asta poate dura intre 30-40 minute
maxim, după ce începe să fiarbă, asta în funcţie de orez. După ce a fiert, lasă
capacul încă 30 de minute apoi pune la răcit.
Cât de răceşte
orezul, pregăteşte meiul. Eu am găsit fulgi de mei, cred că se găseşte la orice
plafar sau magazin bio. Dacă nu ai găsit poţi să-i prepari tu: pune boabele de
mei într-o tigaie încinsă şi coace la foc potrivit până ce se rumenesc uşor. Răstoarnă
meiul într-un bol şi lasă la răcit. După ce s-a răcit, cu ajutorul unui
zdrobitor, de preferinţă cel din lemn cu care zdrobeşti usturoiul, zdrobeşti uşor
boabele de mei, dar trebuie să rămână bucăţi de mei, nu trebuie zdrobit prea
tare.
Dacă ai găsit
fulgi de mei, atunci trebuiesc rumeniţi uşor într-o tigaie.
Umezeşte
palmele în apă şi fă din orezul fiert găluşte de mărimea dorită. Tăvăleşte aceste
găluşte în fulgii de mei rumeniţi şi aşează-i într-o tavă tapetată cu hârtie de
copt. Nu pune ulei, nu este voie!!!!!
Coace aceste
găluşte 30 minute la 175°C,
apoi 15 minute la 200°C.
Vezi să încălzeşti în prealabil cuptorul.
Munceşti ceva,
dar merită, te asigur. Dacă ţi se pare că este prea mult timp cheltuit, poţi să
fierbi orezul cu o seară înainte, şi când vii de la serviciu, atunci nu-ţi rămâne
decât jumătate de timp de cheltuit. Poţi să faci o cantitate mai mare şi să-ţi
ajungă două zile.
Pune în
această seară 3 linguri de orez integral la hidratat. Mâine avem lapte!
Azi, a
treia zi, nu am simţit vitregia
regimului. Am reuşit să trec peste
primul prag al tentaţiilor, doar cu o plimbare pe un trotuar cu gheaţă şi un
exerciţiu de auto educare cu răbdare.
Dar, de departe, găluştele mi-au înnobilat ziua. Aceste găluşte mi-au dăruit adevărate surprize culinare, pufoase la interior şi cu un înveliş auriu crocant de mei, mi-au răsplătit aşteptările şi mi-au dat elanul de care aveam nevoie pentru următoarele şapte zile de regim.
Dar, de departe, găluştele mi-au înnobilat ziua. Aceste găluşte mi-au dăruit adevărate surprize culinare, pufoase la interior şi cu un înveliş auriu crocant de mei, mi-au răsplătit aşteptările şi mi-au dat elanul de care aveam nevoie pentru următoarele şapte zile de regim.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu