joi, 28 iunie 2012

raw vegan_ halva



Halvaua îmi aduce parfum şi amintiri îndepărtate dintr-o copilărie plină de farmec si culoare.  Halvaua este un dulce cu iz de poveste şi nu pot să nu mă gândesc cu plăcere şi înfrigurare la poveştile celor 1000 de nopţi, poveşti ce mi-au încântat copilăria.
Îmi aduc aminte de duioşia mamei ce-mi citea poveşti, iar eu, încântată şi fericită, stăteam ghemuită ascultând poveşti atât de uimitoare. Strângeam în braţe un măgăruş de pluş, jucăria preferată ce mi-a încântat copilăria şi amintirile ei.

Ingrediente:
½ cană caju
½ cană seminţe de floarea soarelui
1 cană seminţe floarea soarelui măcinată mare
½ cană seminţe de susan (optional- poti inlocui  cu seminte de bostan)
10-12 curmale fără sâmburi hidratate 5-6 ore
pentru ornat fructe de care îţi place, eu am ornat cu afine



preparare:

Macini la râşniţa de cafea seminţele care le-ai măsurat la jumătate de cană.
Cana de seminţe de floarea soarelui este bine s-o macini separat si cu granule mai mari, este mai aspectuoasa şi chiar o plăcere să mai găseşti şi seminţe întregi.
Mixează la blender curmalele hidratate până devin o pastă.
După ce ai măcinat seminţele şi nucile, amesteca aceste făinuri cu crema de curmale şi mai adaugă, dacă este necesar, din apa în care s-au hidratat curmalele. Aluatul rezultat trebuie să fie destul de tare.
Aşează această compoziţie într-o formă pe care s-o ungi uşor cu puţin ulei din sâmburi de struguri, sau oricare ulei, dar este bine să fie mai parfumat. Dacă nu ai forme din plastic poţi folosi castronele mici din sticlă, ceramica sau chiar borcanele mici cu gura largă. Laşi la rece de seara până a doua zi după care răstoarnă halvaua, orneaz-o aşa cum îţi place si gata.




Cu emoţii şi curiozitatea unui copil am gustat uşor şi am tresărit atunci când dulcele acesta m-a cucerit.
Da, nu poate fi ca acea halva din copilăria colorată, dar cu siguranţă m-a cucerit pentru că nu am găsit  un gust de seminţe şi nuci amestecate, ci un dulce simplu şi cuceritor.

3 comentarii:

  1. Foarte buna, dar... aduce mai degraba a salata de nuci :) ... eu fac o varianta muuult simplifficata - mai ieftina si care seamana perfect la gust cu halvaua copilariei - amestecand (manual): un pahar seminte de fl.soarelui crude + 1/4 pahar susan crud + 1/4 pahar susan prajit + 2 linguri miiere. Semintele, o parte le hidratez o parte le rasnesc grosier (pentru enzime si textura), iar mierea o pot inlocui - complet sau partial - cu smochine, avocado, banana, suc de mere (ce am prin camara)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da ideea este foarte buna, multumesc.
      Am de facut o mica remarca: daca folosesti avocado, trebuie imediat consumat, altfel se oxideaza si, dintr-un preparat sanatos, se poate transforma intr-o bomba cu toxine.
      Eu nu folosesc seminte prajite, altfel nu ar mai fi alimentatie crudifora.

      Ștergere
  2. Mierea nu este vegana, deci nu se pune in discutie.

    RăspundețiȘtergere