miercuri, 18 iulie 2012

raw vegan_ supă cremă de roşii şi ciuperci



Şi dacă a venit vara cu zile lungi şi toride, cele mai bune sunt sucurile  şi supele, dulci şi răcoroase.
De când am adoptat stilul de viaţă raw am început să iubesc supele creme care-mi colorează şi înveseleşte mesele.
O supă cremă care-mi place la nebunie este cea despre care am să-ţi povestesc acum.

Ingrediente:
3 roşii dulci, zemoase şi foarte coapte
3-5 ciuperci proaspete, albe şi gingaşe
1 morcov micuţ din grădină autohtonă cules
½ ardei gras, rotofei, uşor gălbui, şi el cules de pe la noi
1 feliuţă de ţelină
3-4 căţei de usturoi
10 nuci de caju
1 cană apă de izvor
2-3 linguri seminţe de cânepă decorticate
pătrunjel verde
sare


Iată  cum să prepari această supă cremă:
Simplu de tot. Dacă morcovul este din acest an, atunci are coaja subţire şi fină, dulce şi diafană, deci aruncă-l în blender cu tot cu coajă. Alătură-i roşiile tăiate felii (ca să se mixeze mai repede), ţelina, ardeiul, ciupercile, usturoiul şi nucile de caju hidratate 4 ore.

Dar vreau să fac o mică paranteză. Cunosc persoane care m-au întrebat cum de am reuşit să slăbesc atât de mult şi frumos (să nu-mi fie de deochi, nu?)_ asta face obiectul unei postări tocmai la un an de raw, deci mai este, nu mult_  şi răspunsul meu le cam şochează la început : mănânc totul crud. După o scurtă prelegere despre mâncarea crudă, când le spun despre blender se sperie şi dau înapoi pentru că li se pare o investiţie costisitoare.
Aici vrea să spun că am probat cu un blender micuţ de mână, vertical şi am mixat cu el. Este foarte bun pentru prepararea de supe creme, sosuri de legume/ fructe, piureuri, etc. Toacă foarte bine rădăcinoasele crude şi le face piureuri. Eu am mai multe blendere de mână,  nu sunt la preţuri mari (max. 150-160 ron), sunt blendere consacrate şi rezistente. Deci, poţi cumpăra un blender vertical de mână şi poţi face aproape orice cu el. Nu trebuie să te sperii când auzi de blender căci se găsesc variante bune cu costuri mici. Nici eu nu mi-am cumpărat blendere scumpe, şi mă descurc foarte bine cu ce am.
Deci, nu te speria, dacă doreşti să devii raw, nu trebuie să renunţi pentru că raw nu înseamnă utilaje de bucătărie scumpe, raw înseamnă simplitate.


Dar, hai să mă întorc la povestea mea: supa cremă de roşii cu ciuperci.
Mixează toate ingrediente bine, bine, până obţii o cremă, adaugă apă de izvor/plată ca să obţii consistenţa dorita. Amestecă supa cu seminţele de cânepă şi, dacă doreşti, sărează după gust şi pictează puţin verde cu frunze de pătrunjel tocate mărunt.


Să-ţi spun ce gust divin găseşti în farfurie?
Atât de diafan şi răcoros, precum aripa unui fluture rătăcit printre clipele tale de răsfăţ.
Eşti mirat că din toate acestea, roşii zemoase, ciuperci dulci şi morcovi aurii ai găsit atâta rafinament, răspândind cu dărnicie din miresmele unei grădini înrourate, încât te laşi purtat de vise din seri târzii de vară.

2 comentarii: